ForsideAktueltNyhedsbrev 17. maj 2022

Nyhedsbrev 17. maj 2022

Fastlåste andelsværdier siden 30-06-2020 jf. Blackstoneindgrebet: Vi oplever mange gamle og nye klienter, der efter 2 års fastlåste værdier, anmoder om nye A/B valuarvurderinger. Priserne på boliger er siden 4. kvartal 2019 steget ca. 22% i København. For den typiske andelsboligforening svarer det ca. kr. 5.000-8.000/m2 andelsareal. For en bolig på f.eks. 80 m2 er det så mellem kr. 400.000-640.000. Fastlåste andelsværdier gør andelshaverne til ”de facto” økonomisk stavnsbåndne. I A/B Skjalm Hvide, Vesterbro forklarede andelshaver Lis Larsson i Berlingske Business, april 2022, om en andelskrone, der er kr. 30.000/m2 andelsareal for lav. Der er købere til maks. andelskrone.

Aldersbashing: Lad det være enhver klart, at cand.merc., ejendomsmægler og valuar Lars Wismann tidligst agter at lade sig pensionere d. 14-06-2038. Jeg cykler frem og tilbage fra Farum til mit kontor, jeg er gift, jeg har 3 børn, jeg er højt uddannet, jeg er sund og rask. Jeg driver mit virke som valuar med en brændende lidenskab. Med overvejende sandsynlighed holder jeg, til jeg er er i midten af 90’erne. Jeg har ingen drøm om mit otium, før jeg fylder 80 år. Doktor Hjalmar Trier, Gothersgade 109, vores tidligere huslæge, gik på pension som 80 årig i 1968 og han er mit forbillede. Jeg har erfaret, at flere administratorer og revisorer har ladet mine klienter forstå, at jeg er så gammel, at jeg nok snart går på pension. Det er aldersbashing! Det er forkert!

Boligprisernes himmelflugt: Stol på fakta og dokumentation. På http://www.andelsportal.dk/ hævdes det, at priserne på boligejendomme, der tilhører andelshaverne allerede i april 2022 var faldet 16%. Budskabet er ikke underbygget og meddeles af en Tejs Carstensen, der mener, at kunne forudsige, at prisnedgangen ligger og ulmer under overflader af andelsboligmarkedet. Det er da muligt, at boligpriserne, som aktiemarkedet får en prisreduktion, når tallene fra 1. kvartal 2022 offentliggøres omkring d. 25. juni 2022. Men priserne på andelsbeviser drives i stigende udstrækning frem af husstandenes egenkapital, læs opsparing, eller for førstegangskøberne af fars og mors penge. Var der fri priser på andelsbeviser, hvilket ville være det mest fornuftige, så ville vi se prisstigninger på andelsbeviser fra 50%-400%. Ingen skal forvente, at Folketingspolitikerne beslutter det mest fornuftige.

Finanstilsynets vurderingsvejledning BEK417/2017 §14 stk. 2 litra 5:

Bestyrelsesformand Merete Eldrup og direktør Michael Rasmussen meddelte os d. 28-11-2021, at Nykredit både værdiansætter ejendommen efter afkastme-toden BEK417/2017 § 14 stk. 1 og kvadratmetermetoden §14 stk. 2 litra 5, til 75% af kvadratmeterpriserne for tilsvarende ejerboliger. Vi har spurgt Erhvervsstyrelsen, Finanstilsynet, Erhvervsudvalget og Erhvervsminister Simon Kollerup om de er enige med Nykredit i anvendelsen af § 14 stk. 2 litra 5. Den er jo såre enkel og kan anvendes af enhver. Eventuelt træk værdien på  https://finansdanmark.dk/tal-og-data/boligstatistik/boligmarkedsstatistikken/  eller ww.boliga.dk gang de handlede ejerbolig værdier med 75% og vupti, så har foreningen ifølge Nykredits topfolk en korrekt kontant handelsværdi. Pudsigt nok har ingen af dem, vi har skrevet til endnu haft tid til at svare.

Opdateret regnskabsvejledning for andelsboligforeninger:

Den 17-12-2021 publiceret Erhvervsstyrelsen en ny ”Regnskabsvejledning for andelsboligforeninger”. Vejledningen udtrykker Erhvervsstyrelsens opfattelse af, hvordan årsregnskabslovens regler kan/bør finde anvendelse for andels-boligforeninger. En lang række revisorer har som følge heraf begyndt at forlange A/B valuarvurderinger også hos de A/B foreninger, der ved Black-stoneloven fra 01-07-2020 har fastlåst deres vurderinger. Daværende boligminister Kaare Dybvad Beks budskab om, at med en fastlåsning af vurderinger så kunne A/B foreningerne fremover spare valuarvurderingen, er således i dag værdiløs. Folketingets afbureaukratisering virker som forventet.

Realkreditfinansiering: For kr. 10.000 plus moms tilbyder vi som noget nyt at søge, rådgive og vejlede om den bedste/billigste realkreditfinansiering hos de 4 realkreditter.

Masterclass: Vores klienter, revisorer, m.fl. er altid velkomne efter aftale at komme ind til vores kontor og modtage en masterclass i optimering af drift, finansiering, boligydelse og værdiansættelse. Prisen for masterclass til klienter er kr. 0.

Planlagt ferie: Vi er på Søren Kierkegaard seminar i Spanien i uge 22. Vi holder sommerferie i ugerne 27-32. Vi har planlagt en fjern rejse i ugerne 7-8 i år 2023. Vi er under ferie kun ind imellem på mail og helst ikke på telefon. God sommerferie.

 

RELATEREDE ARTIKLER
Abonner
Giv besked om
guest
0 Kommentarer
Inline feedback
Se alle kommentarer

Mest læste

Seneste kommentarer

WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner